Reintregirea familiei

Reintregirea familiei este una dintre problematicele cele mai des intalnite in activitatea noastra de pana acum. Dat fiind numarul foarte mare de situatii posibile si complexitatea acestora, in continuare vom schita doar cateva din aspectele mai importante de stiut in ce priveste reintregirea familiei. In cazul in care sunteti interesati de a afla detalii suplimentare, va rugam contactati-ne prin telefon sau prin email pentru a afla solutia concreta pentru problema dvs. De asemenea, cei interesati de acest subiect vor gasi cu siguranta foarte utila rubrica noastra de Intrebari frecvente pe care va invitam sa o cititi in completarea acestei sectiuni.

Reintregirea familiei se poate realiza pentru cetatenii sau rezidentii romani din strainatate prin: casatorie sau chemarea sotului sau o sotiei; chemarea fiilor minori sau a fiilor majori, acestia din urma doar in cazul in care sufera de invaliditate sau de o boala grava care sa-i impiedice sa se intretina singuri; parinti peste 65 de ani, daca sufera de o boala grava care ii impiedica sa se intretina singuri si in tara nu mai au si alti fii care sa-i poata ajuta.

Trebuie sa atragem atentia asupra faptului ca exista diferente mari de la o tara la alta pentru reintregirea familiei; de exemplu pentru unele tari dosarul pentru reintregirea familiei se depune doar la consulatele tarilor respective din Romania, iar pentru altele dosarul se poate depune direct la administratiile locale, fara a mai fi nevoie a se apela la consulate. Insa, in cazul Italiei, desi dosarul se poate depunde la administratiile locale, este nevoie de o viza suplimentara de la consulat.

Pentru intocmirea dosarului de reintregire a familiei care se depune la consulat, in general se cer urmatoarele: cererea tip care se completeaza la consulat, fotografii tip pasaport, fotocopie pasaport, certificat de nastere pentru copii si de casatorie pentru soti, traduse si apostilate, plus fotocopie legalizata dupa certificatele originale; cazierul judiciar tradus si apostilat, plus fotocopie legalizata; certificat medical tradus. La acestea se mai adauga, in cazul in care se doreste re-intregirea familiei pentru copii minori iar celalalt parinte ramane in tara, o declaratie notariala prin care parintele care ramane in tara este de acord cu stabilirea domiciliului copiilor in strainatate. Aceasta declaratie este necesara si in cazul in care parintii sunt divortati, si trebuie tradusa si apostilata asemeni tuturor celorlalte documente romanesti.