Cazier judiciar – acte necesare

Preambul

Datorita adoptarii recente de catre guvernul spaniol a legii privind regularizarea strainilor (inclusiv romanilor) din Spania, primim zilnic un numar mare de solicitari telefonice privind informatii despre procedura si actele necesare privind obtinerea cazierului judiciar si de aceea ne-am decis sa introducem aceasta pagina explicativa in continutul site-ului nostru.

Certificatele de cazier judiciar (sau ‘juridic’, asa cum mai formuleaza unii cetateni) se elibereaza la cererea persoanelor fizice si au o valabilitate de 1 luna in Romania.
Cererea se poate poate depune la Inspectoratele de Politie Judetene de pe raza domiciliului titularului actului. Cazierul se poate solicita atat personal, fie prin mandatar din Romania, prin imputernicire / procura notariala, in cazul in care solicitantul nu se poate prezenta personal.

Marea majoritate a romanilor din Spania au luat cu asalt ambasada si consulatul Romaniei de la Madrid, respectiv Barcelona, pentru a face o procura consulara pentru persoane din Romania, in vederea obtinerii unui cazier judiciar. Pentru obtinerea unei procuri consulare in Spania este necesara programare in prealabil, iar datorita numarului extrem de mare de cereri, s-a ajuns cu programarile pana in martie-aprilie 2005, ceea ce ar putea face ca multi romani sa nu se poata incadra in perioada de 3 luni cat va dura aceasta regularizare.

FOARTE IMPORTANT: romanii din Spania pot intocmi o procura de imputernicire si la notarii publici spanioli, insa numai cu conditia ca respectiva procura sa fie apostilata cu apostila conform Conventiei de la Haga de catre autoritatile spaniole competente. Simpla semnatura a unui notar spaniol pe o procura nu este suficienta, este absolut necesara si aplicarea de apostila spaniola. In aceasta situatie, romanii nu mai sunt nevoiti sa astepte luni intregi sa le vina randul la cozile de la ambasada/consulat, ei pot rezolva aceasta problema chiar in localitatea lor de rezidenta, in aceeasi zi, la un notariat public spaniol.

OBTINEREA CERTIFICATULUI DE CAZIER JUDICIAR

Certificatele de cazier judiciar se pot elibera in regim de urgenta (3 zile lucratoare) sau in regim normal (10-30 zile lucratoare).

Certificatele de cazier judiciar se pot obtine de la Inspectoratele de Politie Judetene, iar cetatenii Municipiului Bucuresti pot solicita certificate de cazier judiciar adresandu-se sectiilor de politie de care apartin.

ACTE NECESARE pentru eliberarea unui certificat de cazier judiciar:

  1. Cerere tip completata si semnata de catre solicitant
  2. Timbru fiscal de 7.000 de lei
  3. Pentru eliberare in regim de urgenta cu taxa de 50.000 de lei
  4. Buletinul sau cartea de identitate in original
  5. Imputernicire notariala, daca este cazul.

Cazier judiciar
Model de certificat de cazier judiciar romanesc

Taxa de urgenta de 50.000 de lei se plateste in contul 202101204221160, deschis la unitatile trezoreriei statului, in raza carora cetatenii isi au domiciliul sau resedinta sau prin mandat postal.

Certificatele de cazier judiciar au valabilitatea de 30 zile de la data eliberarii si numai in scopul pentru care a fost eliberat.

Persoana care figureaza in evidenta cazierului judiciar, poate cere rectificarea datelor inscrise sau a notarilor provizorii, daca acestea nu corespund situatiei reale, ori inregistrarea lor nu s-a facut cu respectarea dispozitiilor legale.

Referinte legislative: Legea nr. 290/24.06.2004 privind cazierul judiciar.

Persoanele care au domiciliul in strainatate, pot solicita eliberarea unui certificat de cazier judiciar prin intermediul misiunilor diplomatice sau oficiile consulare romane. Pretul practicat de ambasadele Romaniei este de 60 de Euro pentru un cazier cu apostila de la Haga, iar pretul unei traduceri legalizate de catre consul este de 70 de Euro. Termenul de procurare variaza de regula intre 3 saptamani si 3 luni.

Atentie, traducerea facuta prin ambasada, nu este recunoscuta in multe dintre prefecturi, fiind absolut necesara supralegalizarea cu apostila in Romania.

Prin intermediul firmei Consultia Grup srl, procedura de apostilare, traducere si supralegalizare a cazierului judiciar pentru Spania dureaza intre 2-4 zile lucratoare, iar procurarea acestuia se poate pentru cetatenii romani din strainatate fie pe baza de procura consulara, fie pe baza de procura notariala cu Apostila de la Haga.

Powered by Google Talk Widget