Apostila – Conventia de la Haga din
5 octombrie 1961

Din paginile acestui site veti afla:

  1. Ce este o apostila si ce reprezinta apostilarea.
  2. Care autoritati din Romania au drept de apostila.
  3. Statele membre Haga in care este recunoscuta Apostila.
  4. Tipurile de documente pe care se poate pune Apostila Conventiei de la Haga.
  5. Ce puteti face daca in strainatate nu va este recunoscuta apostila.

Incepand cu 16 martie 2001, Romania a aderat la Conventia de la Haga din 5 Octombrie 1961, Conventie privind suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine. Inainte de aderarea la aceasta conventie, pentru recunoasterea in strainatate a actelor romanesti, era nevoie de o procedura complicata, legalizarea actelor facandu-se doar prin consulatele tarilor pentru care se dorea recunoasterea, cu viza in prealabil din partea Ministerelor de Externe si Justitie din Bucuresti. Apostilarea a simplificat foarte mult aceasta procedura si consta in aplicarea unei stampile (apostila de la Haga) pe documente pentru a le autentifica / legaliza international.

Pana la 1 Noiembrie 2004, in Romania au existat doar 2 autoritati care au avut drept sa aplice apostila: Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul de Justitie. In Romania s-a incetatenit termenul de apostilare pentru documentele vizate de catre Ministerul Afacerilor Extene si termenul de supra-legalizare pentru viza Apostille aplicata de catre Ministerul de Justitie.

Incepand cu data de 1 Noiembrie 2004, procedura de apostilare/supralegalizare a documentelor romanesti a trecut in competenta Prefecturilor si Curtilor de Apel, care sunt singurele autoritati romanesti care au in momentul de fata drept de apostila.

Atentie: De la 1 septembrie 2005 apostilarea actelor este facuta de Tribunale in locul Curtilor de Apel

( conform cu Legea nr. 121/2005 din 05/05/2005 care prevede prevede în art. 2: “Autoritatile romane competente sa aplice apostila prevazuta la art. 3 alin. (1) din Conventie sunt: tribunalele, pentru actele oficiale prevazute la art. 1 lit. a), c) si d), si prefecturile, pentru actele oficiale prevazute la art. 1 lit. b).” )

Apostila este in fapt o stampila de forma patrata (cu latura de 9 cm), identica in toate statele membre ale Conventiei de la Haga si care se aplica direct pe actul de legalizat, fie pe o prelungire a acestuia.

Apostila de la Haga (indiferent de tara in care se aplica, toate aceste stampile au urmatoarea denumire: Apostille – Convention de la Haye du 5 Octobre 1961)
Pentru recunoasterea internationala, documentele de stare civila, respectiv certificatele de nastere si casatorie, dupa ce li se aplica apostila de catre Institutia Prefectului, se traduc in limba tarii de destinatie de catre un traducator autorizat, inclusiv apostila, dupa care se legalizeaza de catre un notar public, iar in final traducerea legalizata se supralegalizeaza cu apostila de catre Tribunalul competent.

Observatii:

1 – Exista o serie de recomandari ale unor functionari din strainatate care solicita ca supralegalizarea actelor romanesti sa se faca neaparat prin ambasada sau consulatul tarii respective din Romania. Acesti functionari sunt de regula mai putin informati si nu cunosc faptul ca Romania a aderat deja la Conventia de la Haga si ca procedurile de supralegalizare a actelor prin ambasade si consulate au fost suprimate; odata ce un document poarta apostila de la Haga, ambasadele sau consulatele nu au nici un drept de a produce o certificare suplimentara apostilei; birourile unde pot fi intalniti asemenea functionari se afla de obicei in zonele cu mai putini romani, de cele mai multe ori in orase mai mici sau la tara, in locuri unde nu au mai avut de a face cu acte legalizate ale cetatenilor romani.

O parte din cetatenii romani care nu au avut cunostinta de cele de mai sus, au solicitat in urma informatiilor gresite primite, ca actele lor sa aiba suplimentar, pe langa apostila Conventiei de la Haga, si o atestare suplimentara de la ambasada. Concret, acea ‘viza’ de la consulatul Italiei va fi de fapt o adeverinta care contine o fraza prin care se certifica ca Romania a aderat la Conventia de la Haga in data de 15.3.2001 si ca, in consecinta, pentru actele care poarta apostila nu mai este necesara legalizarea prin Ambasada.

2 – Persoanele care doresc sa-si faca reintregirea familiei in Italia prin Consulatul din Romania sau cele care vor sa-si schimbe cetatenia, vor avea nevoie pe langa apostila pe documentele originale si de traducerile acestora supralegalizate cu apostila si de o fotocopie a documentului original, legalizata de catre un notar public.

3 – In cazul in care sunteti in strainatate si intampinati probleme in legatura cu recunoasterea unui act care poarta apostila eliberata in Romania, ne puteti contacta pe unul din numerele de telefon si vom incerca sa va oferim toate informatiile necesare pentru a rezolva problema respectiva.

4 – In cazul in care in strainatate vi se cere apostila de la Haga pe copia de pasaport sau pe alte documente care in mod normal nu fac parte din lista documentelor pe care pe care se poate pune apostila, contactati-ne si vom incerca sa va ajutam cu sfaturi competente si verificate.

Powered by Google Talk Widget